108 REAL ESTATE se extinde și mai mult în Europa Centrală și de Est, oferind servicii de consultanță dezvoltatorilor și investitorilor din România
108 REAL ESTATE, compania de consultanță imobiliară care împlinește 15 ani de activitate de succes pe piață, marchează o nouă etapă importantă prin extinderea în România. După prezența sa în Slovacia, Ungaria și India, extinderea 108 REAL ESTATE în România este o mișcare strategică determinată de concentrarea companiei pe mișcarea dezvoltatorilor, investitorilor și chiriașilor din sectorul imobiliar industrial, care cuprinde atât producția, cât și logistica.
Piața imobiliară din România prezintă o multitudine de avantaje: o abundență de terenuri disponibile pentru dezvoltare, o cerere ridicată din partea chiriașilor și randamente atractive pentru investitori. Cu o creștere preconizată a PIB-ului de 3,5% în acest an, economia României oferă un mediu stabil pentru investiții. În plus, populația sa de 19 milioane de locuitori cu venituri în creștere reprezintă o bază de clienți convingătoare pentru multe companii.
România a făcut progrese remarcabile în ultimii ani", a comentat Jakub Holec, CEO al 108 REAL ESTATE. "Orientarea sa pro-europeană puternică este evidentă în infrastructura și în operațiunile sale zilnice. Procesul de autorizare a construcțiilor este simplificat și există un accent clar pe calitate, eficiență și sustenabilitate. Cred că peisajul imobiliar este o dovadă a transformării reușite a țării, atrăgând un număr tot mai mare de jucători din domeniul imobiliar."
Pentru a conduce filiala din România, 108 REAL ESTATE l-a desemnat pe Victor Rachita, un profesionist experimentat, cu 23 de ani de experiență pe piața imobiliară românească.
Sucursala din București a 108 REAL ESTATE se va concentra în principal pe domeniul imobiliar industrial. "Piața românească oferă numeroase oportunități de creștere în ceea ce privește oferta de spații logistice și de producție noi și moderne", a declarat Victor Rachita, Managing Partner al 108 REAL ESTATE în România. "În ultimii trei-patru ani, cererea a depășit semnificativ finalizarea de noi spații." Cererea anuală netă realizată se învârte în jurul a 1 milion de metri pătrați, iar ratele de neocupare au scăzut sub 5% anul trecut. Cu toate acestea, chiriile prime au crescut în jurul marilor orașe precum București, Cluj, Timișoara, portul Constanța și popularul oraș Brașov, depășind 4,5 euro/mp/lună.
Capacitatea actuală a României de spații industriale moderne este de peste 7 milioane de metri pătrați. Prin comparație, Republica Cehă are peste 12 milioane de metri pătrați. Având în vedere investițiile semnificative în rețelele de autostrăzi și căi ferate, se așteaptă ca cererea de spații industriale moderne să continue să crească. România are numeroase terenuri industriale dezafectate, ceea ce face posibilă revitalizarea sau construcția în locații foarte atractive din jurul zonelor urbane majore.
De asemenea, dezvoltatorii pot fi atrași de randamentul actual, care a fost cel mai ridicat din Europa Centrală și de Est pentru centrele de distribuție din 2018, aproape de 8%. Cu toate acestea, la fel ca în alte țări europene, piața de investiții din România a înregistrat anul trecut un declin, până la un volum de aproximativ 500 de milioane de euro în tranzacții încheiate, din cauza prețurilor ridicate, a inflației și a condițiilor mai complexe de finanțare bancară.
Pe piața românească activează atât dezvoltatori internaționali (CTP, WDP, P3, VGP, Logicor și alții), cât și dezvoltatori locali și companii naționale influente (Element, Olympian). Printre chiriași se numără companii și mărci renumite precum Ericsson, Pirelli, Michelin, Siemens, Packeta, Lidl, Leoni, companii europene 3PL - DB Schenker, DSV, Yusen Logistics, Kuhne Nagel, Gebruder Weiss și Raben.